‘Middeleeuwse’ mammografie straks verleden tijd? Nieuwe methode biedt hoop

Oktober is borstkankermaand en daarom is er extra aandacht voor de ziekte. In Nederland krijgt een op de zeven vrouwen borstkanker en het aantal diagnoses stijgt per jaar. De manier om de diagnose te stellen is voor vrouwen erg pijnlijk en wordt soms zelfs ‘middeleeuws’ genoemd. Tijd voor een nieuwe methode?

Borstkanker is een groot probleem in de samenleving. In Nederland wordt elke vrouw vanaf 50 jaar daarom uitgenodigd voor een bevolkingsonderzoek om de diagnose op tijd te kunnen stellen. Dat gebeurt met behulp van een mammografie. Hierbij wordt de borst als het ware geplet tussen twee platen, om er zo voor te zorgen dat met straling het beeld van de totale borst kunnen kan worden blootgelegd. Volgens wetenschappers kan (en moet) dit anders.

Licht
Professor Wiendelt Steenbergen (Universiteit Twente) onderzoekt met zijn collega’s hoe ze een methode kunnen ontwikkelen waarbij ze tumoren beter en op een pijnloze manier in kaart kunnen brengen. Zij doen dit niet met schadelijke straling, maar door het gebruik van licht.

Licht kan ver doordringen in het lichaam, maar wordt tegelijkertijd geabsorbeerd door bloed. Het zijn precies deze eigenschappen die licht geschikt maken om kanker te detecteren. Tumoren voeden zich namelijk met bloed en ontwikkelen hun eigen bloedvatenstelsel om sneller te kunnen groeien.

Lees hier het volledige artikel.