Minister Schippers vindt ‘zoutwet’ nog niet nodig

Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) vindt het vooralsnog niet nodig om wettelijke maatregelen te nemen om er voor te zorgend at er minder zout in voedsel belandt. Consumentenbond, Hartstichting en Nierstichting pleitten onlangs voor wettelijk vastgelegde beperking.

Schippers gaf donderdag in de Tweede Kamer aan dat zij nog niet denkt aan wetgeving, omdat bedrijven volgens haar weldegelijk stappen zetten. Een Kamermeerderheid (PvdA, SP, CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie) wil dat er meer werk wordt gemaakt van de zoutreductie. Volgens de minister zit het tempo er bij een aantal sectoren goed in en zij wil dat kringetje groter maken. “Als er onvoldoende gebeurt, maak ik een wet”, beloofde Schippers. “Maar er worden behoorlijke stappen gemaakt. Ik wil dat de voortgang breder en zichtbaarder wordt.”

Zichtbaar maken
Schippers wil dat een platform, met daarin ook de sector, gaat zorgen voor betere monitoring van de afspraken om zout, slechte vetten en ook suiker in producten te verminderen. Zo zou beter zichtbaar moeten worden wat er gebeurt en welk bedrijf bijvoorbeeld als enige in een sector niet meedoet. Ook de topsector agro en food wil zij aan het platform koppelen. De Nederlandse voedselindustrie kan zo inzetten op innovaties om producten met minder zout toch smaakvol te laten zijn.

Loze belofte
Supermarkten en vleesindustrie maakten onlangs bekend dat het zoutgehalte in vlees de komende twee jaar 10 procent omlaag wordt gebracht. Consumentenbond, Hartstichting en Nierstichting noemden dat een “loze belofte”. Zij zouden liefst zien dat de zoutreductie in alle sectoren wettelijk wordt geregeld.

Risico
Te veel zout vergroot het risico op een verhoogde bloeddruk en daarmee van hart- en vaatziekten. Uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) bleek vorig jaar dat vleeswaren, kaas, kant-en-klaarmaaltijden, sauzen en chips nog steeds te veel zout bevatten. Het zoutgehalte is de laatste jaren nagenoeg onveranderd gebleven. Volgens de NVWA krijgt een Nederlander per dag gemiddeld ongeveer 9 gram zout binnen, veel meer dan de 6 gram die de Gezondheidsraad als maximum adviseert.

Bron ANP  via SKIPR