Nieuw middel psoriasis zeer effectief

Het nieuwe medicijn briakinumab leidt na een jaar bij 80,5 procent van de patiënten met forse psoriasis tot een grote verbetering in het klinisch beeld. Ter vergelijking: methotrexaat (MTX), het meest gebruikte middel bij ernstige psoriasis, heeft slechts bij 34,4 procent van de patiënten dat effect.

Kristian Reich e.a. randomiseerden voor hun dubbelblinde studie in The New England Journal of Medicine 317 patiënten met gemiddeld ernstige tot ernstige psoriasis tussen subcutane injecties met briakinumab en orale toediening van MTX. Ze volgden de patiënten gedurende 52 weken. Als eindpunten gebruikten ze een verbetering van 75 procent in de ernst van de psoriasis, gescoord op de PASI-vragenlijst, en klinische verbetering naar geen of minimale ziekte.

Na 24 weken had 81,8 procent van de patiënten in de briakinumab-groep 75 procent verbetering in de PASI-vragenlijst bereikt, ten opzichte van 39,9 procent in de MTX-groep. De tijd waarin patiënten die verbetering bereikten, was respectievelijk 56 en 140 dagen. Het klinisch beeld verbeterde bij 80,5 procent van de patiënten in de briakinumab-groep en bij 34,4 procent van de patiënten die MTX kregen. Na 52 weken waren deze scores voor de verbetering in de PASI-vragenlijst 66,2 versus 23,9 procent en voor de verbetering in klinisch beeld 63,0 en 20,2 procent.

Een goed resultaat dus, maar tegen een prijs. Bij de patiënten die briakinumab gebruikten traden vaker ernstige bijwerkingen, ernstige infecties en kanker op. Hoewel de verschillen niet significant zijn, is niet uitgesloten dat briakinumab op langere termijn alsnog meer ernstige bijwerkingen kan geven. De auteurs zijn inmiddels al begonnen aan een studie van meer dan drie jaar.

Briakinumab is een monoklonaal antilichaam, een groep medicijnen die bestaat uit gemodificeerde eiwitten die zijn ontwikkeld om immunologische processen te beïnvloeden. Andere monoklonale antilichamen zijn onder andere infliximab (bij reumatoïde artritis) en bevacizumab (bij leeftijdgebonden maculadegeneratie).
.
Farmaceut Abbott Laboratories, de producent van briakinumab, sponsorde de studie.

Auteur     Sarah Sloot