Nieuwe richtlijn door onderzoek naar naadlekkage bij slokdarmkankeroperaties

Artsen kunnen risico’s beter inschatten en de behandeling daarop afstemmen.
Naadlekkage is een gevreesde complicatie bij slokdarmkankeroperaties. Door promotieonderzoek van Sander Ubels van het Radboudumc kunnen zorgverleners voorspellen welke patiënten een hoog risico lopen op een ernstig beloop bij naadlekkage. Hij toont verder aan dat bij deze complicatie een meer afwachtend beleid waarschijnlijk tot betere uitkomsten leidt dan agressieve behandeling.

Jaarlijks ondergaan zo’n achthonderd slokdarmkankerpatiënten in Nederland een ingrijpende operatie. Daarbij haalt de chirurg de slokdarm deels of helemaal weg, en maakt een nieuwe verbinding met de maag. Het probleem is dat die verbinding regelmatig lekt. In sommige gevallen heeft de patiënt weinig last van zo’n naadlekkage, maar een ernstig beloop komt ook relatief vaak voor. Dat vergoot de kans op overlijden aanzienlijk. Sander Ubels onderzocht factoren die bijdragen aan een gunstig of ernstig beloop van een naadlekkage en hoe je ze het beste kunt behandelen.

Online voorspelmodel
Ubels ontwikkelde een nieuwe score die de ernst van de naadlekkage voorspelt. Hij gebruikte hiervoor gegevens van ruim 1500 patiënten uit 71 ziekenhuizen van over de hele wereld. De score is gebaseerd op twaalf factoren, waaronder een vroege of late diagnose van naadlekkage, de hoeveelheid lekkage, en problemen met het hart, nieren of longen.

Lees hier het volledige artikel.