Observatiebedden voor kwetsbare ouderen verbeteren hele zorgketen

Door de inzet van zogenoemde observatiebedden komt een groep kwetsbare ouderen voor hun herstel sneller op een passende plek terecht voor vervolgzorg.

Daarnaast neemt de druk op de hele zorgketen en met name de spoedeisende hulp af, omdat er minder onnodige ziekenhuisopnames zijn en een patiënt sneller kan doorstromen.

Dit blijkt uit een pilot van de Nijmeegse zorginstellingen Canisius Wilhelmina Ziekenhuis (CWZ), Kalorama en ZZG Herstelcentrum die samen met zorgverzekeraar CZ is uitgevoerd.

Bij ouderen die thuis snel achteruit zijn gegaan of net een ziekenhuisopname hebben gehad, is soms niet direct duidelijk wat het perspectief op herstel is. Kunnen zij na vervolgzorg weer naar huis, of niet? En hoe zou die zorg eruit moeten zien? Het is belangrijk deze diagnose goed te stellen, omdat op basis hiervan wordt gekeken welke vervolgzorg daarbij past.

Voorheen vond de indicatiestelling plaats in het ziekenhuis. Iemand bleef na opname langer in het ziekenhuis of kwam vanuit thuis naar het ziekenhuis waar de indicatiestelling plaatsvond op de spoedeisende hulp. Deze omgeving is niet ideaal voor kwetsbare ouderen. Die situatie was niet wenselijk en het legde onnodig druk op de ziekenhuisbedden.

Lees hier het volledige artikel.