Onderzoek naar decentralisatie zorg naar de gemeenten

Veel mensen met een beperking of psychische problemen krijgen vanaf 1 januari 2015 begeleiding via hun gemeente en niet langer uit de AWBZ. Ook mensen die nu begeleid wonen in een RIBW, kunnen straks terecht bij hun gemeente voor begeleiding. Aan 240 cliënten, familieleden en mantelzorgers is gevraagd hoe ze tegen deze veranderingen aankijken. De meeste ondervraagden geven aan dat ze nu vaak goede oplossingen hebben gevonden voor hun problemen. En ze zijn bang dat deze oplossingen zullen worden verstoord door de komende veranderingen. Bijvoorbeeld doordat ze een groter beroep moeten doen op vrijwilligers of mantelzorgers

Uit het onderzoek van negen cliëntenorganisaties blijkt dat veel mensen tot nu toe algemene informatie van hun gemeente hebben ontvangen over de decentralisatie. Ze hebben daardoor nog geen beeld hoe de veranderingen voor henzelf gaan uitpakken. Bijna iedereen maakt zich zorgen over de continuïteit en kwaliteit van de ondersteuning die ze straks via de gemeenten krijgen.

Mantelzorg
Veel ondervraagden geven aan dat de ondersteuning die ze nu krijgen een wankel evenwicht is van professionele zorg, mantelzorg en hulp van vrijwilligers. Ze zijn bang dat dit evenwicht door de decentralisatie wordt verstoord. Bijvoorbeeld doordat er een groter beroep op mantelzorgers en vrijwilligers moet worden gedaan. Veel mantelzorgers zijn al zwaar belast.

De ondervraagden waarderen de zorg die zij momenteel vanuit uit de AWBZ krijgen over het algemeen heel positief. Zij vinden hun professionele, vertrouwde begeleiding onmisbaar. Die stelt hen in staat om zo zelfstandig mogelijk te functioneren.

Veel ondervraagden plaatsen kanttekeningen bij een grotere inzet van vrijwilligers. Zij vragen zich af of een langdurige inzet van vrijwilligers mogelijk is. En ze willen dat er goed wordt nagedacht over wat er van vrijwilligers kan worden gevraagd. Cliënten en hun familie vrezen bovendien dat ze afhankelijk worden van de welwillendheid van anderen. Zeker voor mensen die levenslang van zorg afhankelijk zijn, is dit een angst. Een beperkte bijdrage van vrijwilligers acht men zinvol, maar onder voorwaarden en met duidelijke grenzen.

Lees hier het volledige artikel.