Tips voor medicijnen meenemen op reis

Op vakantie naar Sydney, Senegal of zonnig Zoutelande? Je wilt plezierig uit en gezond weer naar huis. Uw apotheek geeft graag advies. Over medicijnen en het bewaren ervan onderweg. Over risico’s, kwaaltjes en ongemakken. En over de inhoud van uw reisapotheek en verbanddoos.

Voorbereiding

Wat gaat er mee in de reisapotheek? In de eerste plaats de receptmedicijnen en vrij verkrijgbare medicijnen die u gewoonlijk gebruikt.

Tips

  • Controleer of u ruim voldoende heeft voor de reisperiode en de week erna. Ga zo nodig op tijd naar uw huisarts voor een recept.
  • Lees eventueel de bijsluiters van uw medicijnen nog eens door over bewaarvoorschriften, wat te doen bij diarree of braken en dergelijke.

Verschillen tussen Nederland en buitenland
In verre landen kunnen de andere hygiënische omstandigheden en de andere voeding een gezondheidsrisico vormen. In de tropen komen ziekten voor die in Nederland nauwelijks meer bestaan, zoals buiktyfus, malaria, cholera en gele koorts.

Een dokter of tandarts zit niet altijd in de buurt en is soms (bijvoorbeeld in sommige derdewereldlanden) niet toegerust om patiënten hygiënisch te behandelen. Dan is er kans op besmetting met ziekten als hepatitis B of aids.

U kunt sommige problemen voorkomen: zorg dat u op de hoogte bent van de risico’s in het land van bestemming, zorg dat uw gebit in orde is en wees bedacht op een goede hygiëne.

Inentingen nodig?
Gaat u een lange reis maken of gaat u reizen onder primitieve omstandigheden? Ga dan enkele maanden voor uw vertrek naar de GGD. Stap voor een korte reis zonder grote risico’s toch ten minste 5 weken van te voren naar uw arts, apotheker of de GGD. Zij kunnen vertellen of u tabletten nodig heeft om malaria te voorkomen, hoe u die moet gebruiken en of u vaccins nodig heeft tegen andere ziekten.
Lees hier het volledige artikel.