Onderzoek naar risicofactoren voor chronische klachten na COVID-19

Wetenschappers van het Maastricht UMC+ en de Universiteit Maastricht gaan onderzoeken welke factoren een rol spelen bij het ontstaan van langdurige gezondheidsklachten na COVID-19 en wie er vatbaar zijn voor het ontwikkelen van chronische klachten.

De Maastrichtse onderzoekers doen dit als partner in het Nederlandse consortium Precision Medicine for more Oxygen (P402), waarin verschillende ziekenhuizen, private partijen en patiëntvertegenwoordigers de krachten bundelen. Het onderzoek wordt mogelijk gemaakt door Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland).

Mensen die genezen van COVID-19, blijken er nog langere tijd gezondheidsklachten op na te houden. Wat de langetermijngevolgen exact zijn, is echter nog onduidelijk. Momenteel worden zowel ziekenhuispatiënten, als patiënten die bij de huisarts hebben aangegeven dat ze nog klachten ondervinden, doorverwezen naar een post-corona kliniek. Hier worden onder meer longfunctietesten, CT scans, vragenlijsten en laboratoriumbepalingen gedaan. De onderzoekers van het P402-consortium voegen daar een aantal nieuwe metingen aan toe. De extra metingen zullen gedaan worden bij patiënten van middelbare leeftijd wanneer zij ongeveer 3 en 12 maanden na het ontstaan van COVID-19 de poli bezoeken.

Lees hier het volledige artikel.