Ongeneeslijke kanker steeds vaker niet dodelijk

De scheidslijn tussen genezing en een doodvonnis is bij de ziekte kanker aan het vervagen. Er is een tussengroep in opkomst, een kleine maar langzaam groeiende groep patiënten met chronische kanker. Zij hebben al jaren uitzaaiingen maar houden dankzij nieuwe medicijnen of herhaalde behandelingen de ziekte onder controle.

Dat blijkt uit berekeningen die het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) heeft gedaan op verzoek van de Volkskrant.
Begin dit jaar waren er volgens het IKNL zeker 27.800 patiënten in leven die al minstens vijf jaar uitzaaiingen hebben. Uitzaaiingen waren voorheen snel fataal, zegt Peter Huijgens, directeur van het IKNL, omdat de tumorcellen zich door hun hele lichaam hebben verspreid, maar dat is aan het veranderen. ‘Chronische kanker betekent dat je eraan doodgaat, tenzij je onder de spreekwoordelijke bus komt’, schreef The New York Times twee jaar geleden, ‘maar niet nu en niet per definitie snel.’
Het IKNL analyseerde van vijftien vormen van kanker hoeveel patiënten bij de diagnose al uitzaaiingen hadden en hoeveel procent na 5 en na 10 jaar nog in leven was. De 5-jaarsoverleving nam in 20 jaar tijd toe van gemiddeld 6,9 naar 8,6 procent, de 10-jaarsoverleving steeg in vijftien jaar tijd van gemiddeld 3,5 procent naar 4,4 procent. Spectaculair is die toename nog niet, zegt Bart Kiemeney, hoogleraar kankerepidemiologie aan het Radboudumc. Chronische kanker is een trend van de laatste jaren, zegt hij: de afgelopen tijd zijn veel nieuwe medicijnen op de markt gekomen maar de effecten daarvan zijn in de cijfers nog niet zo zichtbaar.
Lees hier het volledige artikel.