Ons brein overdrijft om beter te onthouden

We overdrijven allemaal wel eens. Soms met opzet, maar vaak ook onbedoeld omdat we ons zaken echt anders herinneren. Uit Amerikaans onderzoek blijkt nu dat ons brein bepaalde gedane waarnemingen in ons geheugen dikker aanzet om zo beter een onderscheid te kunnen maken tussen gelijkaardige herinneringen.

Overdrijving zou in deze dus een nuttig geheugentrucje zijn van de hersenen.

Herinneringen stemmen dikwijls niet geheel overeen met de werkelijkheid. Zo was die spin die je als kind de stuipen op het lijf joeg, waarschijnlijk niet zo groot als je je herinnert. Hetzelfde geldt wellicht voor die visvangst waar je oom altijd over vertelt.

Er spelen verschillende factoren mee bij een onbewuste vervorming van de werkelijkheid in je gedachten, maar neurowetenschappers van de Universiteit van Oregon en de New York-universiteit denken dat overdrijvingen in sommige gevallen slimme trucjes zijn van je brein. Ze zouden je namelijk helpen om het verschil te onthouden tussen vergelijkbare zaken.

Overdreven kleurverschillen
De onderzoekers in de Verenigde Staten baseren zich op een experiment dat ze uitvoerden met 29 proefpersonen. Ze lieten deze gedurende twee dagen verschillende beelden zien, die ze zo goed mogelijk in hun geheugen moesten opslaan.

Lees hier het volledige artikel.