Ook de 900e longtransplantatie is bijzonder

Voor de 900e keer is er in het UMCG een longtransplantatie verricht. Een mooie mijlpaal, maar tegelijkertijd is elke longtransplantatie bijzonder. Want achter elke transplantatie zit een verhaal. Dat van een doodzieke patiënt die kans krijgt op een langer en beter leven. En dat van de overleden donor die zijn longen aan iemand anders wilde schenken.

Op de longtransplantatieverpleegafdeling hangt een kaart van Nederland waarop honderden vlaggetjes zijn geprikt. Van de Waddeneilanden tot aan Zuid-Limburg. ‘Als een patiënt na de transplantatie weer naar huis kan, dan ronden we de opname af door de patiënt een pinnetje te laten zetten bij zijn woonplaats. Dat is altijd weer een mooi en soms ook heel emotioneel moment’, vertelt internist Erik Verschuuren van het longtransplantatieteam.

Zowel volwassenen als kinderen
In 1990 werd in het UMCG voor het eerst een longtransplantatie gedaan, nu krijgen hier jaarlijks inmiddels ongeveer 45 patiënten nieuwe longen. Zowel volwassenen als kinderen, en ook vinden hier gecombineerde transplantaties plaats; een patiënt kan nieuwe longen en een nieuwe lever krijgen, of nieuwe longen en een nieuw hart.

Lees hier het volledige artikel.