Plan om arbeidsgehandicapten onder minimumloon te betalen geschrapt

Het omstreden plan om arbeidsgehandicapten minder te betalen dan het minimumloon gaat van tafel. Het idee was om arbeidsgehandicapten minder te betalen, zodat er geld werd bespaard en arbeidsgehandicapten goedkoper werden voor werkgevers.

Bovenstaande bevestigen Haagse bronnen aan RTL Nieuws na berichtgeving van de NOS.

Er heerste al lange tijd grote woede over het plan van staatssecretaris Van Ark (Werkgelegenheid). Nu is het kabinet tot de conclusie gekomen dat de plannen in de praktijk te ingewikkeld en onuitvoerbaar zijn.

Kritiek
Bedoeling van het plan, dat meer mensen aan het werk moest krijgen, was dat arbeidsgehandicapten betaald zouden krijgen naar productiviteit. Is iemand voor de helft afgekeurd, dan zou de baas maar de helft betalen. Via de gemeente konden arbeidsgehandicapten wel een uitkering aanvragen tot het minimumloon.
Daardoor zouden arbeidsgehandicapten minder aanvullend pensioen opbouwen, omdat je over een uitkering geen pensioen kunt opbouwen. Ook houden mensen met een arbeidsbeperking minder geld over als ze een partner hebben of eigen vermogen, omdat ze dan geen recht hebben op een uitkering. Arbeidsgehandicapten vonden het plan onmenselijk.

Lees hier het volledige artikel.