PSA-screening op prostaatkanker: een ‘snelle’ richtlijn voor de klinische praktijk

Door introductie van de PSA-test is het aantal mannen dat wordt gediagnosticeerd en behandeld vanwege prostaatkanker toegenomen, maar veel van deze mannen zouden nooit enige symptomen van prostaatkanker of sterfte als gevolg van deze ziekte hebben ondervonden.

Een internationale groep urologen, patiënten, huisartsen en onderzoekers doen daarom in de British Journal of Medicine een voorstel voor een richtlijn met een ‘zwakke aanbeveling’ tégen het aanbieden van PSA-screening in de context van een bevolkingsonderzoek. De aanbeveling is ‘zwak’, omdat er slechts een klein maar onzeker voordeel is van screening op daling van de overlijdenskans door prostaatkanker, waarbij de voordelen niet opwegen tegen de nadelen.

Prostaatkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij mannen. Na introductie van de PSA-test is het aantal mannen gediagnosticeerd en behandeld vanwege prostaatkanker verhoogd, maar de kans is groot dat de meeste van deze mannen nooit enige symptomen van prostaatkanker of sterfte ten gevolge van deze ziekte zou hebben ondervonden.

Verhoogd PSA-niveau
Een verhoogd PSA-niveau kan een teken zijn van prostaatkanker, maar kan ook het gevolg zijn van een niet-kankerachtige vergroting van de prostaat of prostaatontsteking. Veel mannen hebben een verhoogd PSA-niveau zonder dat zij kanker hebben (vals-positieve uitslagen).

Lees hier het volledige artikel.