Rauwe melk helpt beschermen tegen allergieën

Het drinken van rauwe koemelk kan bescherming bieden tegen het ontstaan van allergisch astma en symptomen van voedselallergie verminderen.

De bioactieve wei-eiwitten in deze melk blijken hiervoor verantwoordelijk te zijn. Dat concludeert onderzoeker Suzanne Abbring in haar promotieonderzoek aan de afdeling immunofarmacologie Universiteit Utrecht. Ze deed onder meer onderzoek bij kinderen die allergisch zijn voor koemelk.

Voor- en nadelen
Het drinken van rauwe, onbewerkte melk wordt door overheidsinstanties afgeraden vanwege de mogelijke besmetting met ziekteverwekkers. Maar epidemiologisch onderzoek vindt gunstige associaties tussen het drinken van rauwe melk en het ontwikkelen van allergieën. ‘Om dit eeuwigdurende debat te stoppen zal het epidemiologische bewijs moeten worden ondersteund door een oorzakelijk verband’, schrijft Abbring in haar proefschrift. Met haar onderzoeken wilde ze hieraan een bijdrage leveren.

Lees hier het volledige artikel.