Staar kan gemakkelijk verholpen worden met staaroperatie

Ouder worden gaat helaas vrijwel altijd gepaard met lichamelijke achteruitgang. Ook de ogen worden in de loop der jaren meestal niet beter. Het begint met een leesbrilletje, maar het kan ook gebeuren dat we écht minder gaan zien. Een van de meest voorkomende aandoeningen aan het oog is staar (cataract). Gelukkig is het ook een van de aandoeningen waarbij een operatie een enorme kans van slagen heeft.

Hoe ontstaat staar
Voor in het oog, vlak achter de pupil, zit de heldere en doorzichtige ooglens. Naarmate we ouder worden, wordt deze lens minder helder. Daardoor lijken de dingen die we zien waziger en grauwer van kleur. Dit troebel worden van de ooglens wordt ‘staar’ of ‘cataract’ genoemd. Iedereen die ouder wordt, krijgt daarmee te maken. Maar niet iedereen heeft er echt last van. Ouderdomsstaar is een ‘normaal’ verouderingsproces, net als het krijgen van rimpels. Sommige mensen merken al rond hun veertigste dat hun ooglens troebel wordt.

Troebel
Meestal doen de eerste verschijnselen van ouderdomsstaar zich echter pas later voor. Of u het merkt, hangt ervan af op welke plek in de ooglens de troebeling zich ontwikkelt en hoe groot die troebeling is. Zit de troebele plek in het midden van de lens of daar vlakbij, dan krijgt u al snel klachten. U gaat bijvoorbeeld wazig zien, dubbelzien, u ziet kleuren doffer of u krijgt last van licht of schitteringen. Als u binnen korte tijd opeens veel sterkere brillenglazen nodig heeft, kan dat ook wijzen op ouderdomsstaar.

Lees hier het volledige artikel.