Steeds meer bekend over frisdrank en het risico op darmkanker

Onderzoek naar voeding en ziektes is ingewikkeld. Je kunt nou eenmaal geen mensen lang blootstellen aan iets wat mogelijk het risico op kanker verhoogt. Toch weten we, mede dankzij onderzoek van het Maastricht UMC+, meer over hoe door frisdrank het risico op darmkanker kan toenemen.

Het is al langer bekend dat naast rood vlees en te weinig voedingsvezels ook het nuttigen van suikerhoudende frisdranken het risico op darmkanker verhoogt. Dat blijkt uit onder andere de Amerikaanse Nurses’ Health Study. “Maar het blijft lastig om in voedingsonderzoek een oorzakelijk verband aan te tonen”, vertelt Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Ziekte aan de Wageningen University & Research.

“Mensen die frisdranken drinken, hebben misschien ook andere ongezonde leefgewoonten, die het verband met darmkanker zouden kunnen verklaren. Bijvoorbeeld overgewicht of weinig bewegen.”

Lees hier het volledige artikel.