Steeds meer GGZ-problematiek bij huisarts, steeds meer problemen bij doorverwijzing

Het wordt voor huisartsen steeds moeilijker om goede zorg te garanderen voor patiënten met psychische klachten. Vrijwel alle huisartsenpraktijken in Nederland zetten ondersteunend personeel (de POH-GGZ) in om mensen die psychische klachten hebben te helpen.

Ook nemen huisartsenpraktijken steeds vaker de behandeling van stabiele, chronische ggz-patiënten over van de gespecialiseerde ggz. Maar wanneer de psychische klachten van patiënten te zwaar zijn voor de huisarts en de POH-GGZ om te begeleiden, is de benodigde zorg in ggz-instellingen nu te vaak niet snel beschikbaar. Patiënten blijven zo lang verstoken van de zorg die ze nodig hebben.

Opvang chronische patiënten
Chronische ggz-patiënten die stabiel zijn, worden steeds vaker en sneller verwezen van de gespecialiseerde ggz naar de huisartsenpraktijk. Garmt Postma (LHV-bestuurder en huisarts): “Als huisarts wil je graag zo goed mogelijke zorg leveren aan je patiënten. Ook voor chronische ggz-patiënten die weer onder je hoede komen wanneer ze stabiel zijn. Afstemming met de ggz-behandelaars vooraf en tussentijds én een goede informatieoverdracht zijn cruciaal om dat verantwoord te kunnen doen. En mocht de situatie van de patiënt verslechteren, dan is snel opschalen noodzakelijk, om erger te voorkomen. We horen van huisartsen dat dat helaas in de praktijk onvoldoende gebeurt.“

Lees hier het volledige artikel.