Het begin van een beter antwoord voor mensen met een dwangstoornis?

Dwang is een ernstige ziekte die vaak chronisch verloopt en met veel leed gepaard gaat. Niet alleen voor de patiënten die lijden aan een dwangstoornis, maar ook voor hun omgeving.

Een aanvraag voor een onderzoeksubsidie voor een onderzoek naar een nieuwere behandeling van dwangstoornissen (de IBA-methode) van onderzoeker en behandelaar Henny Visser van GGZ Centraal werd goedgekeurd. ZonMw vindt het een zeer relevant project omdat het zich richt op een nieuwe behandeling voor patiënten met een therapieresistente Obsessieve Compulsieve Stoornis.

Er zijn uiteraard behandelingen voor mensen met dwangstoornissen, maar ongeveer 50% knapt niet of niet genoeg op van het huidige totale behandelaanbod, dat meestal bestaat uit cognitieve gedragstherapie (CGT) en farmacotherapie (medicatie). Dat neemt niet weg dat nu bijna de helft van de mensen die CGT en farmacotherapie aangeboden krijgt niet genoeg opknapt. Die 50% wacht dus eigenlijk nog steeds op een beter antwoord!

Wat wordt er onderzocht?
Henny Visser: ‘In een van mijn vorige studies hebben we ontdekt dat een nieuwere behandelmethode ook effectief lijkt te zijn, namelijk IBA.’ Uitgangspunt van het IBA-model is dat iemand met dwangklachten een bepaalde toestand vreest zonder dat daar aanleiding toe is in de waarneembare realiteit. Of zelfs terwijl de waarneembare realiteit het tegendeel van de gevreesde toestand bewijst.

Lees hier het volledige artikel.