Tijdelijke opvang ouderen groeit explosief

Ouderen die een pols breken, of moeten herstellen van een longontsteking. Waar moeten ze heen? Op de thuiszorg is bezuinigd en in het ziekenhuis en verpleeghuis liggen de bedden vol. EenVandaag besteedde, gisteren zowel op de radio als op televisie, uitgebreid aandacht aan de explosieve groei van tijdelijke opvang voor ouderen.

Het zijn verontrustende nieuwskoppen die telkens weer opduiken: ‘Spoedeisende hulp overspoeld met ouderen’ en ‘Ouderen zoeken noodopvang in ziekenhuizen’. Het is het resultaat van het beleid dat bepaalt dat ouderen zo lang mogelijk thuis moeten blijven wonen.

Aan de ene kant een mooi streven, de meeste mensen willen ook het liefst thuis wonen. Maar het blijkt vaak een wankel evenwicht. Want wie wat langer opvang nodig heeft na bijvoorbeeld een ziekte of een val komt vaak maar moeilijk aan een plek. De vraag naar tijdelijke opvangplekken groeit flink. Vorig jaar maakten 55.000 mensen gebruik van deze vorm van zorg. Het jaar daarvoor waren dat er nog 24.000.
Zo’n 300 zorgorganisaties bieden nu zo’n eerstelijnsverblijf aan. Dat varieert in vorm van vleugels in verpleeghuizen, oud-verzorgingshuizen die weer in gebruik genomen worden, tot kamers in een regulier hotel.

Lees hier het volledige artikel.

Kijk hieronder naar het filmfragment.