Twee nieuwe stofwisselingsziektes ontrafeld

Onderzoekers van het Radboudumc hebben de genetische oorzaak opgespoord van twee nieuwe vormen van de stofwisselingsziekte CDG (Congenitale Defecten in de Glycosylering). In twee artikelen in the American Journal of Human Genetics beschrijven ze twaalf jonge patiënten die allemaal aantoonbare leverschade met leververvetting hebben en een hoog cholesterol gehalte in het bloed. Een deel van hen had daarnaast last van invaliderende spierzwakte en een ontwikkelingsachterstand. Het onderzoek levert nieuwe informatie op over twee eiwitten, waarvan de functie in de mens tot dusver volledig onbekend was. Nieuwe patiënten kunnen nu snel worden opgespoord.

Bij de aandoening CDG leidt een erfelijke fout tot een verkeerde versuikering van nieuw gevormde eiwitten. Goede versuikering (glycosylering) is ontzettend belangrijk voor allerlei biologische processen, bijvoorbeeld om eiwitten naar de juiste plek te vervoeren en om cellen met elkaar te laten communiceren. Dit geldt niet alleen voor mensen, maar ook voor andere organismen, zoals gist. Met een nieuwe strategie wisten de onderzoekers twee nieuwe factoren voor het proces van glycosylering op te sporen.

Slimme strategie
Jos Jansen, arts-onderzoeker: “Voor het ophelderen van nieuwe erfelijke ziekten bij patiënten wordt tegenwoordig vaak gebruik gemaakt van exoom sequencing, een methode om alle genen van een persoon in kaart te brengen. Bij enkele families met CDG hebben wij jaren gezocht naar de erfelijke fout, maar ondanks nieuwe technieken konden wij de precieze oorzaak niet ontdekken. Dit komt doordat er nog weinig bekend is over glycosylering en er erg veel eiwitten bij betrokken zijn. Daarom hebben wij de omgekeerde weg bewandeld: we hebben eerst bij de gist afgekeken welke eiwitten betrokken zijn bij de glycosylering en vervolgens hebben we bij de patiënten het exoom gericht geanalyseerd. Dit bleek een succesvolle aanpak.”

Lees hier het volledige artikel.