Vallen embryo-modellen onder de Embryowet?

Vallen embryo-modellen onder de wettelijke definitie van een embryo en zouden ze daarom bijzondere bescherming moeten krijgen? Een ingewikkelde vraag volgens rechtsfilosoof Britta van Beers. Veel mensen vinden dat een embryo speciale bescherming verdient en niet zomaar als ’ding’ mag worden behandeld. Daarom hebben we in Nederland de Embryowet, die onderzoek met embryo’s reguleert. Deze wet vertelt wetenschappers wat ze wel en niet mogen doen met embryo’s in het laboratorium.

Ze mogen embryo’s bijvoorbeeld niet langer dan veertien dagen in leven houden buiten de baarmoeder en ze mogen uitsluitend embryo’s gebruiken die over zijn van een ivf-behandeling, mits ouders daar toestemming voor geven. Maar wanneer precies valt iets onder de wettelijke definitie van een embryo? Dat blijkt nogal ingewikkeld te zijn.

Killswitch
Een nieuwe ontwikkeling die wereldwijd voor verwarring zorgt, is de opkomst van embryo-modellen. Deze modellen worden gemaakt van menselijke cellen en bootsen (een deel van) de ontwikkeling van een embryo na. Onderzoekers hopen met deze embryo-modellen inzicht te krijgen in het ontstaan van ziekten of waarom er problemen ontstaan bij de innesteling van een embryo in de baarmoeder. Het is momenteel niet duidelijk of embryo-modellen onder de Embryowet vallen en dus bijzondere bescherming verdienen, omdat ze nog niet bestonden toen de Embryowet in 2002 werd opgesteld.

Lees hier het volledige artikel.