Verlost van depressie met rTMS

Nadat Saskia van Ingen al twee jaar depressief was, bracht de behandeling met rTMS weer licht in haar dagen. Nu, een jaar later, is ze nog altijd verlost van de depressie en weer aan het werk.

Prof. dr. Alexander Sack stond aan de wetenschappelijke basis van deze behandeling die in Maastricht wordt gegeven, en spreekt nu regelmatig patiënten wier leven erdoor drastisch is veranderd, of zelfs gered. Samen vertellen ze over rTMS (Repetitieve Transcraniële Magnetische Stimulatie).

Ze herinnert het zich nog goed. Het was in de vierde week van de behandelsessies met rTMS toen ze op de autoradio Lionel Richie ‘All night long’ hoorde zingen. “Ik kreeg er goede zin van, terwijl ik al twee jaar alles als donker en grijs ervoer. Dat was heel apart en natuurlijk fijn.”

Saskia van Ingen hoort tot de groep patiënten voor wie rTMS aanslaat als behandeling tegen depressie. Wanneer je twee therapievormen hebt geprobeerd (in haar geval psychotherapie en anti-depressiva) zonder positief effect, vergoedt de zorgverzekering in Nederland deze innovatieve behandeling. De helft van deze doelgroep is daarna van de depressie af.

Alexander Sack, hoogleraar in Maastricht en bestuurslid van de Nederlands-Vlaamse Stichting Hersenstimulatie, hoopt dat verder onderzoek die groep nog zal vergroten in de toekomst. “Wanneer je mensen al eerder zou mogen behandelen, is dat percentage waarschijnlijk groter; we zien nu alleen de patiënten die lastig te behandelen zijn.”

Lees hier het volledige artikel.