Verstoorde aderstructuur betrokken bij ontstaan migraine

Het netwerk van bloedvaten dat de hersenen bedient, is bij mensen met migraine vaker niet goed ontwikkeld.

Dat schrijven Amerikaanse wetenschappers van de Universiteit van Pennsylvania deze week in PLOS ONE.

In het onderzoek legden de wetenschappers mensen met migraine onder de MRI-scanner en vergeleken hun adernetwerk in de hersenen met mensen die geen last hebben van hoofdpijn.

De migrainegroep was onderverdeeld in een groep met en zonder aura. Bij die laatste groep luidt een zintuiglijke verstoring, zoals moeite met zien of praten, de hoofdpijn in. Ongeveer een derde van de migrainepatiënten heeft hier last van.

Cirkel van Willis

De onderzoekers keken specifiek naar de cirkel van Willis. Dat is het slagaderlijke netwerk dat het bloed over alle hersendelen verdeelt. Het bleek dat die cirkel vaker incompleet was bij mensen met migraine dan bij mensen zonder. Vooral bij patiënten die last hadden van migraine met aura bleek de cirkel veelal niet goed ontwikkeld.

Volgens de wetenschappers leidt een gebrekkige cirkel van Willis tot een asymmetrische bloedstroom in de hersenen, die wel eens een belangrijke oorzaak zou kunnen zijn van migraine.

De onderzoekers stellen wel dat het zeker niet de enige oorzaak is, want ook in de controlegroep had een groot aantal vrijwilligers een incomplete cirkel van Willis. Er zijn dus nog extra ’triggers’ nodig om tot migraine te komen.

In Nederland heeft ongeveer 9 procent van de mensen last van de aandoening. Het komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.

Bron: NU.nl