Verzekeraars snijden in aanvullende zorgpolissen

Verzekeraars zetten het mes in de aanvullende zorgpolissen. Zo is er vanaf volgend jaar vrijwel geen verzekeraar meer die fysiotherapie onbeperkt vergoedt. Als gevolg van de versobering van de aanvullende pakketten moeten vooral ouderen en chronisch zieken na 1 januari een groter deel van hun zorg zelf betalen.

Dit blijkt uit een analyse van de aanvullende zorgpakketten van vergelijkingssite zorgkiezer.nl. ‘De aanvullende pakketten worden volgend jaar duurder’, zegt directeur Peter Ruys van zorgkiezer.nl, ‘maar verzekerden krijgen daar minder zorg voor terug.’ De premies voor het basispakket dalen volgend jaar wel met gemiddeld 10 procent.

De aanvullende zorgverzekeringen betalen de behandelingen voor bijvoorbeeld fysiotherapie of tandheelkunde die niet in het verplichte basispakket zitten. De verzekeraars vinden deze behandelingen ook te duur worden voor de aanvullende polis en leggen de vergoedingen aan banden.

Enkele verzekeraars, waaronder Stad Holland, Interpolis en De Friesland, schrappen hun meest uitgebreide aanvullende pakketten zelfs volledig. ‘Persoonlijk vind ik dat heel heftig’, zegt Ruys. ‘Deze verzekeraars behoorden tot de laatsten die nog zulke uitgebreide aanvullende pakketten aanboden.’

Prijsbewuste jongeren
De versoberingen zijn noodzakelijk omdat prijsbewuste jongeren hun aanvullende verzekeringen opzeggen. In 2006 was 93 procent van de Nederlanders nog aanvullend verzekerd, tegen 86 procent in 2013. De verzekeraars verwachten dat de daling doorzet. Zonder de premies van de gezonde jongeren, die zelf doorgaans nauwelijks zorg verbruiken, hebben de verzekeraars niet meer voldoende inkomsten om de volledige zorgconsumptie van ouderen te vergoeden.

Zorgverzekeraars Achmea en VGZ komen jongeren nu tegemoet door ze een substantieel lagere premie voor hun aanvullende verzekering te vragen dan ouderen. Zo betaalt een 65-plusser bij Zilveren Kruis Achmea volgend jaar tot 286 euro meer voor een aanvullende verzekering dan een 18-jarige, oftewel 67 procent. Bij VGZ zijn de verschillen tussen jong en oud maximaal 50 euro.

In plaats van de pakketten te versoberen of ouderen meer te laten betalen, zouden verzekeraars er ook voor kunnen kiezen om de premies voor alle aanvullend verzekerden gelijkmatig te verhogen. Geen van de grote verzekeraars die de premies voor volgend jaar heeft gepubliceerd, kiest hiervoor.

Kosten onder controle
De aanvullende verzekeringen zijn ooit bedacht om de kosten voor de verplichte basisverzekering onder controle te houden. Behandelingen die door kabinet en Tweede Kamer als niet-noodzakelijk worden beschouwd, zijn erin ondergebracht. De gedachte was dat patiënten zich via de aanvullende pakketten tegen alle denkbare aandoeningen en voor alle behandelingen konden bijverzekeren. Dit is meestal niet meer het geval, zegt Ruys: ‘Het vangnet van de aanvullende verzekering wordt langzamerhand zodanig ingeperkt dat de solidariteit tussen jong en oud en ziek en gezond onder druk komt.’

Het ministerie van Volksgezondheid en de branchevereniging Zorgverzekeraars Nederland willen niet inhoudelijk op de aanpassingen in de aanvullende verzekeringen reageren.

Bron: Volkskrant