Vitamine D en minder zout beste voor patiënten met chronische nierschade

Een tekort aan vitamine D leidt sneller tot nierschade. Dit is vooral het geval bij patiënten die veel zout gebruiken waardoor het zogeheten hormoonsysteem RAAS wordt ontregeld. Een gecombineerde behandeling met zoutbeperking en actief vitamine D-supplementen toedienen, blijkt goed te werken voor patiënten met chronische nierschade die eiwitverlies houden ondanks de standaard therapie. Dit blijkt uit onderzoek van Charlotte Keyzer van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Door zowel in het RAAS als in de mineraalhuishouding in te grijpen via een gecombineerde behandeling, kan bij nierpatiënten de achteruitgang in nierfunctie verbeteren en het risico op hart- en vaatziekten verminderen. Keyzer promoveert op 16 november op haar proefschrift aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Chronische nierschade treft 8-16% van de wereldbevolking wereldwijd en is een groeiend probleem. Het kan leiden tot nierfalen waarbij patiënten afhankelijk worden van dialyse of niertransplantatie. Chronische nierschade wordt gekenmerkt door ontregelingen in twee belangrijke regelsystemen in het lichaam: enerzijds het renine-angiotensine-aldosteron systeem (RAAS), waardoor een hoge bloeddruk ontstaat en het lichaam vocht vasthoudt, en anderzijds de mineraalhuishouding, waardoor vaatverkalking optreedt maar ook botziekten ontstaan.

De klassieke behandeling van nierschade is erop gericht om het ontregelde RAAS met medicijnen te reguleren, waardoor de bloeddruk daalt en eiwitverlies uit de zieke nieren wordt verminderd. Vaak lukt dit echter onvoldoende en ontwikkelen nierpatiënten toch nog verdergaand nierfunctieverlies en een sterk verhoogd risico op hart- en vaatziekten.

Lees hier het volledige artikel.