Waarom ieder afweersysteem anders is

Een griepje duikt meestal op in de winter en vrouwen hebben sneller last van auto-immuunziekten. Hoe die verschillen in afweerreacties ontstaan, onderzoeken wetenschappers van het Radboudumc samen met collega’s van het UMCG en het Broad Institute van MIT en Harvard in het omvangrijke Human Functional Genomics Project.

Afgelopen vrijdag verschijnen de eerste drie publicaties in Cell, één in Cell Host & Microbe en één in Cell Reports.
Hoe mensen op ziekteverwekkers reageren verschilt enorm. Mensen met een overactief immuunsysteem zijn gevoeliger voor auto-immuunziekten als reuma, type 1 diabetes en MS en ontstekingsziekten als jicht en de ziekte van Crohn. Het verschil in immuunreactie beïnvloedt ook de gevoeligheid voor ziektes als Parkinson en Alzheimer, en de afweer tegen infecties. Deze variatie kan verschillende oorzaken hebben. Omgevingsfactoren, zoals de seizoenen spelen een rol, maar ook leeftijd, onze genen en ons microbioom. Vermoedelijk hebben al deze factoren invloed op de productie van cytokinen, de belangrijkste signaalstoffen van ons immuunsysteem.
Verschillen verklaren
Tot nu is de invloed van genen en omgevingsfactoren op de variatie in cytokineproductie alleen in kleine studies onderzocht, bij een beperkt aantal ziekteverwekkers. Het Human Functional Genomics Project, onder leiding van hoogleraren Mihai Netea en Leo Joosten van het Radboudumc, hoogleraar Cisca Wijmenga van het UMCG en hoogleraar Ramnik Xavier van het Broad Institute van MIT en Harvard, wil daar verandering in brengen.
De komende jaren onderzoeken zij bij een aantal groepen van honderden gezonde vrijwilligers en patiënten hoe verschillen in cytokineproductie zijn te verklaren. Daarmee is het de meest omvangrijke studie ooit op dit gebied. De eerste publicaties die afgelopen vrijdag verschenen, richten zich op de invloed van gastheer- en omgevingsfactoren; de genen; en op het microbioom.
Lees hier het volledige artikel.
http://nieuws.radboudumc.nl/waarom-ieder-afweersysteem-anders-is/