Waarom je maagzuurremmers beter kunt vermijden

‘Neem een slok melk, dat helpt tegen maagzuur’, herkenbare tip? Of hoor jij altijd de droge havervlokken langskomen? Maagzuur is één van de kwalen waar je de meeste doe-het-zelf-tips voor kunt vinden. Dat is logisch, want het is een hele nare en veelvoorkomende kwaal. Maar welke tips helpen echt?

En kun je beter met rauwe aardappels aan de slag of de medicijnen laten staan?

Maagzuurremmers zijn het meest voorgeschreven middel dat we via de huisarts krijgen voorgeschreven. Er zijn ongeveer 1,5 miljoen mensen die elke dag last hebben van brandend maagzuur. Dit aantal neemt bovendien elk jaar toe. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door overgewicht: wie te dik is, veel vet eet en een gestreste eetstijl heeft, zal vaker last hebt van brandend maagzuur.

Wat gebeurt er bij zo’n nare, zure oprisping? Bij brandend maagzuur sluit de spier tussen de maag en de slokdarm niet goed. Het maagzuur loopt daardoor terug in de slokdarm en zelfs in de keel. Dat geeft een naar, vies en misselijkmakend gevoel. Komt er vaak en lang maagzuur in de slokdarm terecht, dan kunnen slokdarmontstekingen ontstaan, die het weefsel van de slokdarm blijvend veranderen. Dit geeft een verhoogde kans op slokdarmkanker. Negeer brandend maagzuur daarom nooit!

Lees hier het volledige artikel.