Wanneer moeten mannen hun PSA-waarde laten controleren bij de huisarts?

Sinds de aflevering van het televisieprogramma Pauw waarin een uroloog het verband tussen een verhoogde PSA-waarde en prostaatkanker benadrukte, krijgt huisarts Edwin de Vaal uit Nijmegen vaak mannen op zijn spreekuur die hun PSA willen laten controleren. Dat is volgens hem niet per se goed of noodzakelijk. Hij legt uit waarom.

Wat is PSA eigenlijk?
“PSA staat voor Prostaat Specifiek Antigeen, een stofje dat in de prostaat wordt gemaakt. De prostaat is een klier die onder de blaas zit en prostaatvocht maakt. Dat komt met de zaadcellen naar buiten bij een zaadlozing.”

Betekent een verhoogd PSA dat iemand prostaatkanker heeft?
“Nee. Het PSA, dat in het bloed wordt gemeten, kan door verschillende oorzaken stijgen: een ontsteking van de prostaat of een goedaardige vergroting van de prostaat. Prostaatkanker kán ook een oorzaak zijn, maar dat hoeft dus niet.”

“Bovendien heeft 80 procent van de mannelijke tachtigplussers prostaatkanker, maar krijgt daar geen klachten van en sterft er ook niet aan. De meeste prostaatkankers zijn namelijk van de langzaam groeiende variant. Er is geen behandeling voor vereist, omdat mannen met deze vorm van prostaatkanker daar uiteindelijk niet aan doodgaan.”

Lees hier het volledige artikel.