Wat doe je aan hoesten, en wanneer is angst voor longontsteking terecht?

In deze tijd van het jaar hebben veel mensen last van hoestklachten. Een veelgehoorde vraag op het doktersspreekuur: moet ik bang zijn voor longontsteking?

Meestal niet, zegt huisarts Edwin de Vaal (47). Hij geeft antwoord op de vragen: wat kun je doen aan hoesten en wanneer is de angst voor longontsteking terecht?

Waardoor wordt hoesten eigenlijk veroorzaakt?
“Meestal ga je hoesten door een virale infectie in het bovenste deel van je luchtwegen, een virus dus. Soms heb je er wat verhoging bij. Door de infectie is het slijmvlies in je keel en in het begin van je luchtpijp geïrriteerd. Dat geeft een vervelend gevoel en veroorzaakt de hoestprikkel.”

“Daarnaast wordt er in het bovenste deel ook extra slijm aangemaakt wat je weg wil hoesten. Deze twee dingen samen maken dat je moet hoesten.”

Moet je daarvoor naar de huisarts?
“Meestal gaat het na een week tot tien dagen vanzelf over. Een enkele keer duurt het zes weken voor het helemaal over is. Alleen als je een chronische ziekte hebt zoals COPD of een verminderde afweer, of als je diabetes hebt en je gebruikt insuline, is het aan te bevelen om met de doktersassistent te overleggen als je je ziek gaat voelen bij het hoesten.”

Lees hier het volledige artikel.