Wat is cholesterol? Wanneer heb je hoog cholesterol?

Cholesterol. Iedereen kent het woord wel en de associatie is vaak negatief. Want hoog cholesterol staat voor veel mensen voor iets slechts en voor hart- en vaatziekten.

Maar in feite is het een heel goede stof die het lichaam nodig heeft. Een te hoog cholesterolgehalte is overigens niet iets dat zomaar te meten is: het is niet 1 stofje, maar het zijn er meerdere.

Wat doet cholesterol?

  • Het reguleert de cel functies. Zonder cholesterol zouden onze cellen uit elkaar vallen omdat het zorgt voor de vorming van de membranen van de cellen.
  • Cholesterol is verder nodig voor de synapsen in de hersenen. Een synaps is het punt waarop twee neuronen met elkaar kunnen communiceren .
  • Cholesterol dat onder onze huid zit, wordt als we in de zon zitten omgezet in vitamine D.
  • Het is tevens een bouwsteen voor oestrogeen en progesteron, onze geslachtshormonen.
  • Het zorgt voor de aanmaak van in vet oplosbare vitaminen zoals A, D, E en K.
  • Verder bestaat gal voor een groot deel uit cholesterol. En gal is een vloeistof die vetten afbreekt die via voeding in het lichaam terechtkomen, waardoor deze door de darm opgenomen kunnen worden.

Hoe ontstaat cholesterol?
Cholesterol is een lipide of vet dat in de lever wordt aangemaakt. Daarnaast krijgen mensen het ook binnen via voedsel (in totaal 20 procent wordt op die manier gevormd). De lever maakt wel meer cholesterol aan bij een dieet met heel veel verzadigde vetten en transvetten (geharde vetten uit de fabriek)

Lees hier het volledige artikel.