Wat is een maagzweer?

Lang is gedacht dat een maagzweer (Ulcus pepticum) te maken heeft met zenuwen. Iemand die erg gespannen was, kreeg een maagzweer dacht men. Inmiddels is wel bekend dat de oorzaak van een maagzweer vaak gewoon bij een bacterie ligt. De Helicobacter pylori bacterie is verantwoordelijk voor een wond in de slijmvlieslaag.

Deze laag moet de maag of de twaalfvingerige darm beschermen. Een andere belangrijke oorzaak van een maagzweer is het gebruik van pijnstillers, bloedverdunners of corticosteroïden die de maagwand aantasten.

Maagzweer. Wat is dat?
De naam ‘maagzweer’ is eigenlijk wat een curieuze naam, want de zweer kan dus niet alleen in de maag ontstaan, maar ook in de twaalfvingerige darm. Dit is het eerste deel van de dunne darm. Zodra eten uit de maag is, komt het terecht in de twaalfvingerige darm.

Bij een maagzweer ontstaat er een gat in de slijmvlieslaag van maag of twaalfvingerige darm. Door het gat in de slijmvlieslaag liggen de zenuwen in de bindweefsellaag ’open en bloot’. Als het zure maagsap met deze zenuwen in contact komt, veroorzaakt dat vaak hevige pijn.

Lees hier het volledige artikel.