Wetenschappers kweken orgaantjes van giftige slangen

Het is onderzoekers gelukt om cellen van gifklieren van negen slangen uit te laten groeien tot mini-gifkliertjes in het laboratorium. Het gif uit de kliertjes kan gebruikt worden voor de productie van medicijnen voor uiteenlopende aandoeningen.

Onderzoekers van onder andere het Hubrecht Institute in Utrecht hebben een methode ontwikkeld om mini-gifkliertjes van giftige slangen te kweken in het lab. De mini-kliertjes zien eruit als kleine belletjes en produceren hetzelfde slangengif als levende slangen. Het is de eerste keer dat er orgaantjes van reptielen gekweekt zijn: tot nu toe gebeurde dit bijna uitsluitend met zoogdiercellen.

Het onderzoek werd uitgevoerd door PhD-studenten Yorick Post, Jens Puschhof en Joep Beumer onder leiding van prof. dr. Hans Clevers. Zij werkten samen met Nederlandse en internationale instanties en onder anderen bioloog Freek Vonk. Het onderzoek werd eind januari gepubliceerd in het prestigieuze wetenschapsblad Cell.

Organen kweken in het lab
Tien jaar geleden ontdekte de groep van Clevers een manier om mini-orgaantjes te kweken in het laboratorium. Zij lieten cellen van muizen uitgroeien tot kleine darmpjes. In 2011 werd dit voor het eerst gedaan met cellen van mensen, zodat onderzoekers medicijnen kunnen testen op een darm, buiten het menselijk lichaam. Ze worden gebruikt voor onder andere kankeronderzoek.

Lees hier het volledige artikel.