Wetenschappers ontdekken hoe darmbacterie resistent wordt

Een minuscuul cirkelvormig stukje DNA zorgt ervoor dat de darmbacterie Clostridioides difficile resistent raakt tegen een veelgebruikt antibioticum.

Dat ontdekten wetenschappers van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) nadat artsen hen attendeerden op een patiënt met een moeilijk behandelbare infectie.

In het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications beschrijven de onderzoekers hun zoektocht naar de oorzaak van de resistentie van Clostridioides (Clostridium) difficile. Dit is een bacterie die vooral bij kwetsbare ziekenhuispatiënten een ernstige darminfectie met diarree kan veroorzaken.

Dezelfde stam
“We werden gewezen op een patiënt bij wie al meerdere C. difficile-infecties waren vastgesteld over een langere periode. De bacteriën die gevonden waren bij de meest recente infectie bleken niet meer gevoelig voor het antibioticum metronidazol”, vertelt onderzoeksleider Wiep Klaas Smits. Zijn team bestudeerde de resistente bacterie en bracht het hele DNA in kaart. De boosdoener bleek dezelfde stam als bij de eerdere infecties. “Ons geluk was dat daarvan ook samples beschikbaar waren, dus dat was prachtig vergelijkingsmateriaal. We wisten dat er tussen de laatste infectie die nog wel gevoelig was en de nieuwste infectie iets aan de bacterie was veranderd waardoor deze resistent was geworden.”

Lees hier het volledige artikel.