Wie lastige karweitjes graag uitstelt, gaat meestal ook te laat naar bed

Al moe bij het opstaan? Chronisch slaapgebrek? Utrechtse onderzoekers hebben mogelijk een hele simpele oorzaak gevonden: uitstelgedrag. Wie nare karweitjes voor zich uit schuift, is ook geneigd later naar bed te gaan dan gepland, zonder dat daar een goede reden voor is.

Nederlanders slapen gemiddeld één uur minder dan veertig jaar geleden. Dat is geen gezonde ontwikkeling. Populaire verklaringen zijn: stress, de 24-uurssamenleving, werkdruk. Maar volgens een studie die binnenkort verschijnt in het blad Frontiers in Psychology hebben we het deels in eigen hand. Onderzoekster en gezondheidspsycholoog Floor Kroese, van de Universiteit Utrecht, noemt uitstelgedrag een ‘relevante factor’ bij het ontstaan van vermoeidheid en slaapgebrek.

Ze ondervroeg 177 mensen over hun neiging klusjes op de lange baan te schuiven en liet ze ook reageren op stellingen als: ‘Ik ga (vaak) later naar bed dan gepland.’ Daaruit bleek dat wie klusjes voor zich uit schuift ook vaak later naar bed gaat dan het plan was. Hoe ernstiger het uitstelgedrag des te meer de ondervraagden melding maakten van vermoeidheid overdag en slaapgebrek. Mensen met slaapproblemen werden van de enquête uitgesloten.

Lees hier het volledige artikel.