Wijkverpleegkundigen groeien in leiderschapsrol

Een project om leiderschap onder wijkverpleegkundigen te stimuleren, is succesvol, zo blijkt uit het zogeheten ambassadeurstraject. De ambassadeurs hebben impact op het welbevinden van cliënten en op de richting en visie van hun eigen organisatie, en zijn waardevolle sparringpartners voor externe belanghebbenden.

Tegelijkertijd is het nog zoeken naar een optimale verdeling tussen het werk in de wijk en het werk als ambassadeur.

Als gevolg van de hervormingen in de langdurige zorg staat de wijkverpleging dichtbij de huisartsenzorg gepositioneerd en stellen wijkverpleegkundigen een zorgindicatie. De hervormingen hebben grote impact op de positionering van de wijkverpleegkundige. Bovendien is er een toenemende vraag naar de wijkverpleegkundige als volwaardige gesprekspartner van onder andere het ministerie van VWS, de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, de zorgverzekeraars, gemeenten en de Nederlandse Zorgautoriteit.

Als reactie op bovengenoemde ontwikkelingen is op initiatief van ZonMw en V&VN Verpleegkundigen Maatschappij & Gezondheid het ambassadeurstraject voor de wijkverpleegkundigen in 2013 van start gegaan, samen met Bureau Lambregts en met financiële steun van ZonMw. Het traject heeft de ambitie bij te dragen aan “het vergroten van de massa van nieuwe verpleegkundige leiders in de wijk die in staat zijn de beroepsgroep op lokaal, regionaal en landelijk niveau te vertegenwoordigen, te lobbyen en invloed aan te wenden”.

Lees hier het volledige artikel.