Zes vragen over salmonella: Wat is het en hoe voorkom je besmetting?

Uit onderzoek van de Europese autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) bleek afgelopen week dat het aantal salmonellabesmettingen sinds 2014 met 3 procent is toegenomen. Ook waarschuwen levensmiddelen fabrikanten geregeld voor mogelijke salmonella in hun voedingsproducten.

Maar wat is salmonella precies en wat kun je ertegen doen? NU.nl legde zes vragen voor aan experts.

1. Hoe kan je salmonella oplopen?
“Salmonella is een ziekmakende bacterie die het meest voorkomt op rauwe, dierlijke producten, zoals vlees, vis of eieren”, zegt Wieke van der Vossen, expert voedselveiligheid bij Het Voedingscentrum. “De bacterie leeft vooral in de darmen van varkens en pluimvee. Het vlees kan tijdens de slacht besmet raken met de bacteriën uit de darmen van deze dieren. Mensen kunnen het eveneens oplopen door dieren te aaien, omdat ook aan hun vacht wat resten van ontlasting kunnen zitten. Ook kiemgroenten zoals taugé kunnen besmet raken door mest of verontreinigd water. Als eten vervolgens niet gekookt, gewassen of goed doorbakken wordt, blijven de bacteriën actief.”

Lees hier het volledige artikel.