Zorg ouderen doodlopende weg: ‘Systeem moet om’

Nederlanders worden steeds ouder: over tien jaar zullen er bijna 400.000 méér 80-plussers zijn dan nu. Daardoor zullen ook de zorgkosten flink gaan stijgen. RTL Nieuws besprak de stijgende kosten met vier zorgbestuurders: “We zullen steeds meer zelf op moeten zien te lossen.”

Een groot probleem zit hem in het personeelstekort, zegt Jeroen van den Oever, van thuiszorgorganisatie Fundis. “We zitten op dit moment op een doodlopende weg als het gaat om de ouderenzorg. De kosten gaan flink stijgen als we niks doen. Maar het probleem is dat de handjes er niet zijn om de feitelijke zorg te leveren. We hebben nu al een groot tekort aan mensen, en die arbeidsmarkt blijft de komende 10, 15 jaar hetzelfde. Ondertussen gaat de vraag verdubbelen.”

Toch zijn de bestuurders optimistisch. Zo zegt Wim van Harten, de directeur van het Rijnstate Ziekenhuis in Arnhem: “Wij zullen meer geld aan onze zorg moeten uitgeven, maar er is op zich geen enkele reden om aan te nemen dat wij dat als land niet zouden kunnen betalen.”

Zorgbestuurders: we zullen zelf voor onze ouderen moeten zorgen
Komt het dan vanzelf goed? Nou, nee, zegt Aad de Groot, directeur van verzekeraar DSW: “Het zou verkeerd zijn als wij nu achteroverleunen en denken dat alles vanzelf wel goed komt. Het probleem vraagt beleidsmatige keuzes, het vraagt goed beleid, het vraagt visie op hoe de zorg er in de toekomst uit gaat zien. Als dat niet gebeurt, dan loopt het systeem helemaal vast.”

Lees hier het volledige artikel.