Zorgverleners moeten tijdens hun opleiding al leren over suïcidepreventie

Het is verbijsterend dat preventie van suïcide geen structurele plaats heeft in de opleidingen van artsen en hulpverleners. Hoogste tijd om daar iets aan te doen

Dat vinden Ida Bontius (Ivonne van de Ven Stichting) en emeritus hoogleraar klinische psychologie, psychopathologie en suïcidepreventie Ad Kerkhof.

Suïcidaliteit is een groot maatschappelijk probleem. Het is vaak een gevolg of een symptoom van een psychiatrische ziekte dat net zo dodelijk kan zijn als kanker of een hartinfarct. Jaarlijks worstelen in Nederland duizenden mensen met zich opdringende gedachten aan de dood. Tienduizenden familieleden en vrienden proberen zo goed mogelijk te zorgen voor deze vaak kwetsbare mensen. Grote aantallen nabestaanden zien zich geconfronteerd met een onomkeerbaar verlies van een dierbare. Recent liet het CBS weten dat in 2018 in Nederland 1829 mensen overleden aan suïcide.

Wie zich de ernst hiervan realiseert kan niet anders dan verbijsterd zijn dat suïcidepreventie geen structurele plaats heeft in alle initiële opleidingen van artsen en hulpverleners. Er zijn weliswaar opleidingen en bij- en nascholingscursussen die er aandacht aan besteden, maar lang niet alle hulpverleners worden zo bereikt. Suïcidepreventie is namelijk niet opgenomen in de landelijke opleidingseisen.

Lees hier het volledige artikel.