Zoutvervanger vermindert risico op beroerte

Het vervangen van gewoon zout door natriumbeperkt zout verlaagt het risico op een beroerte bij mensen met een hoge bloeddruk of mensen die al eerder een beroerte hebben gehad.

Dat blijkt uit een nieuw onderzoek onder ruim 20.000 mensen. Bovendien geeft natriumbeperkt zout geen verhoogd risico op hyperkaliëmie.

Risico op hoge bloeddruk
Zowel een hoge inname van natrium als een lage inname van kalium verhogen het risico op een hoge bloeddruk, cardiovasculaire aandoeningen en vroegtijdig overlijden. Zoutvervangers kunnen hier een positieve rol bij spelen. Hierin is natrium deels vervangen door kalium, wat de natriuminname verlaagt. Het was al eerder bekend dat deze vervanging zorgt voor een verlaging van de bloeddruk.

Groot onderzoek in China
In deze nieuwe studie vergeleken de onderzoekers gewoon zout (100 procent natriumchloride) met een zoutvervanger (75 procent natriumchloride en 25 procent kaliumchloride). De onderzoekers keken naar het effect ervan op het optreden van hart- en vaatziekten en overlijden. Daarnaast werd gekeken of er hyperkaliëmie ontstaat bij het gebruik van de zoutvervanger.

Lees hier het volledige artikel.