Statine werkt ook bij laag cardiovasculair risico

Cholesterolverlagende middelen verminderen ook het risico op hart- en vaatziekten bij patiënten met een gemiddeld verhoogd cardiovasculair risico. Een bloeddrukverlagend middel heeft dit effect daarentegen niet. Dit concluderen Salim Yusuf e.a. in drie artikelen die NEJM online heeft gepubliceerd.

HOPE-3 (Heart Outcomes Prevention Evaluation) was een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde trial met ruim 12.000 deelnemers. De onderzoeksgroep bevatte bijna evenveel mannen als vrouwen met verschillende etnische achtergronden. Zij hadden een gemiddeld verhoogd cardiovasculair risicoprofiel en geen cardiovasculaire aandoening in hun voorgeschiedenis. Een kwart van hen kreeg de combinatie rosuvastatine (10 mg) en candesartan/hydrochloorthiazide (16 mg/12,5 mg). Een andere kwart ontving de statine in combinatie met een placebo en een kwart kreeg bloeddrukverlagende middelen en een placebo. De laatste 25 procent kreeg twee neppillen. De gemiddelde follow-up bedroeg 5,6 jaar en de primaire uitkomst was een cardiovasculair event.
Behandeling met rosuvastatine verminderde het risico op een cardiovasculair event met 24 procent, terwijl de bloeddrukverlagende middelen geen significante verlaging opleverden.

Lees hier het volledige artikel.