Dementie in 2040 de belangrijkste doodsoorzaak

Trendscenario VTV-2018 identificeert maatschappelijke opgaven voor de toekomst.
Als historische trends zich onveranderd door zetten, veroorzaakt dementie in 2040 de meeste ziektelast en is het de belangrijkste doodsoorzaak. Het aantal mensen dat overlijdt als gevolg van dementie zal dan toenemen van 14.000 in 2015 tot bijna 40.000 in 2040.

Dit is één van de belangrijkste bevindingen van het Trendscenario van de VTV-2018. Het Trendscenario laat zien hoe onze volksgezondheid er in 2040 uit zou kunnen zien als er vanaf nu niets meer zou veranderen. Zo kunnen maatschappelijke opgaven voor de toekomst geïdentificeerd worden.

Wat zijn de belangrijkste ontwikkelingen in het Trendscenario?
Als we het verleden doortrekken dan vergrijst Nederland en neemt de levensverwachting verder toe naar bijna 86 jaar. Hierdoor stijgt dan het vóórkomen van ouderdomsziekten, zoals dementie, veroorzaakt dementie in 2040 de meeste ziektelast en is het de belangrijkste doodsoorzaak.

De toename aan sterfte door dementie komt niet alleen door de vergrijzing, maar ook omdat de sterfte aan hart- en vaatziekten en kanker in dit scenario afneemt. Andere ouderdomsziekten die sterk zullen toenemen zijn aandoeningen van het bewegingsapparaat, diabetes (suikerziekte) en gezichts- en gehoorstoornissen. Het aantal mensen met artrose neemt bijvoorbeeld toe van 1,2 miljoen in 2015 tot 2,3 miljoen in 2040.

Lees hier het volledige artikel.