Advies Gezondheidsraad over integratie duurzaamheid in Richtlijnen goede voeding

Gezondheid was altijd de focus in de Richtlijnen goede voeding. Maar op verzoek van de ministeries van LNV en VWS gaat de Gezondheidsraad nu meer aandacht gaan besteden aan het aspect duurzaamheid bij gezonde voeding.

Onlangs verscheen daarover een advies met als belangrijkste conclusie: er is meer wetenschap nodig, plus een stapsgewijze aanpassing.

Heel complex
De Gezondheidsraad stelt in het advies dat gezondheid een ruim begrip is, maar dat duurzaamheid helemaal een complex begrip is. Duurzaamheid bestaat uit een breed spectrum aan thema’s, zoals uitstoot van broeikasgassen, land- en watergebruik en biodiversiteit tot dierenwelzijn en eerlijke handel. Toch hebben het ministerie van LNV en VWS behoefte aan een visie op voeding en duurzaamheid. Ook het Voedingscentrum, dat consumenten al informatie geeft over duurzaamheid in zijn voedingsvoorlichting, heeft baat bij meer wetenschappelijke onderbouwing door de Gezondheidsraad.

Geen ideaalbeeld
De Gezondheidsraad heeft hiervoor een werkconferentie georganiseerd. Deze bijeenkomst was vooral bedoeld om de plaats van gezondheid in het debat scherp in beeld te houden. Ook wilde de deelnemers duidelijkheid over de mogelijke inbreng van de Gezondheidsraad als wetenschappelijk adviescollege.

Lees hier het volledige artikel.