Behandeling ‘epilepsie’ tijdens coma na hartstilstand niet zinvol

Bij tien tot twintig procent van de patiënten die na een hartstilstand in coma op de intensive care liggen, is epilepsie-achtige hersenactiviteit te meten. Omdat lang onduidelijk was of anti-epileptische medicijnen konden bijdragen aan een beter herstel, kregen deze patiënten de medicijnen soms wel en soms niet.

Uit een grote studie, uitgevoerd tussen 2014 en 2021, blijkt nu dat deze medicatie niet zinvol is: die draagt niet bij aan een beter herstel, maar zorgt wel voor een langere opname op de intensive care.

Dit onderzoek was mogelijk dankzij intensieve samenwerking tussen elf ziekenhuizen, waaronder Radboudumc. Binnen het Radboudumc is de studie geleid door Jonne Doorduin van de afdeling Neurologie en Astrid Hoedemaekers van de Intensive Care.​ De onderzoekers publiceren hun bevindingen in de New England Journal of Medicine.

In Nederland belanden zo’n 5000 patiënten per jaar na een hartstilstand en reanimatie op de intensive care. Zij zijn dan in een coma. De hartstilstand kan zoveel schade hebben aangericht aan de hersenen, dat ongeveer de helft van deze patiënten niet meer wakker zal worden uit coma.

Lees hier het volledige artikel.