Beperkte samenwerking brengt succesvolle lokale zorg voor burgers in gevaar

De transformatie van AWBZ naar Wmo is in volle gang en toch staat echt samenwerken bij gemeenten, zorgverzekeraars en zorgaanbieders nog niet op scherp. Dat blijkt uit onderzoek van Vilans naar lokale samenwerkingsvormen tussen gemeenten en organisaties in de langdurende zorg.

De betrokken partijen zijn het qua visie vaak eens, maar dat resulteert nog niet in concrete invulling op lokaal niveau. De verschillende belangen tussen gemeenten en zorgaanbieders onderling maken dit vraagstuk complex, een prisoner’s dilemma.

Gescheiden werelden

Om de huidige samenwerking rond de transitie AWBZ-Wmo in beeld te brengen, interviewde Vilans 62 wethouders, bestuurders, directeuren, verantwoordelijke managers en professionals van zorgaanbieders, zorgverzekeraars en gemeenten in de regio’s Almere, Utrecht, Alkmaar, Twente, Leiden, Den Bosch en Zeeuws-Vlaanderen. Hoewel er lokale verschillen zijn, komt uit het onderzoek een eenduidig beeld naar voren van de stand van zaken. De werelden van gemeenten en zorgaanbieders blijken nog sterk gescheiden. Van ontschotting of samensmelting is weinig te bemerken. De verschillen in belangen tussen gemeenten en zorgaanbieders werken dit ook tegen.

Lees hier het volledige artikel