Beter inzicht in voedselallergie

Binnen het onderzoeksprogramma ‘Veilige en gezonde voeding en voedselsystemen’ van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) zijn vorige week drie onderzoeksprojecten toegewezen. Een van de gehonoreerde projecten binnen dit programma is “Monitoring the Safe Introduction of Novel foods” (MoSIN).

Een consortium onder leiding van Kitty Verhoeckx (UMC Utrecht) met partners uit het voedselsysteem wil het inzicht verbeteren in hoe een voedselallergie zich ontwikkelt in een veranderende voedselomgeving, bijvoorbeeld van dierlijk naar plantaardige voeding. De verkregen kennis zal gebruikt worden voor de ontwikkeling en implementatie van een monitoringsysteem voor opkomende voedselallergieën.

De laatste jaren is er veel aandacht voor de rol van voeding in relatie tot gezondheid voor de mens. Gezonde voeding en een gezonde leefstijl kunnen namelijk voor een langer gezond leven zorgen en op die manier de gezonde levensduur verlengen. Het onderzoeksprogramma ‘Veilige en gezonde voeding en voedselsystemen’ richt zich op onderzoek naar duurzame en innovatieve voedselsystemen, die gezond en veilig voedsel produceren voor de huidige en toekomstige bevolking.

Lees hier het volledige artikel.