Controversieel middel tegen griep helpt vooral ziekere en oudere mensen

Universiteit Antwerpen werkte mee aan onderzoek naar Tamiflu® bij meer dan 3200 patiënten. Europees onderzoek toont aan dat het antiviraal middel oseltamivir (Tamiflu®) patiënten kan helpen sneller te herstellen van een griepachtige aandoening.

“Het biedt vooral voordelen voor ziekere en oudere patiënten, en patiënten die nog andere aandoeningen hebben”, zegt Samuel Coenen, professor klinische epidemiologie (UAntwerpen).

Als lid van een klasse geneesmiddelen die neuraminidaseremmers worden genoemd, wordt Tamiflu® of oseltamivir wereldwijd aanbevolen door volksgezondheidsorganisaties voor het behandelen en voorkomen van ernstige uitbraken van seizoensgebonden en pandemische griep. Hoewel het in België verdeeld en gestockeerd werd bij huisartsen en wereldwijd op grote schaal is voorgeschreven tijdens de uitbraak van varkensgriep in 2009, blijft het middel controversieel.

“Tot dusver ontbrak bewijs uit onafhankelijk klinisch onderzoek naar de effectiviteit ervan in de dagelijkse zorg, in het algemeen en in belangrijke groepen patiënten”, vertelt Samuel Coenen. De door de Europese Commissie gefinancierde ALIC4E-studie moest duidelijkheid brengen. De studie is onderdeel van een groot multidisciplinair EU-project onder leiding van Herman Goossens, professor microbiologie (UAntwerpen). De ALIC4E-studie zelf werd geleid door onderzoekers van universiteiten van Oxford en Utrecht.

Lees hier het volledige artikel.