Dagbesteding GGZ-Cliënten toch naar gemeenten

Een deel van de duizenden mensen met ggz-zorg, krijgen vanaf dit jaar toch dagbesteding via de Wmo. Gemeenten wilden dat niet, omdat zij niet op extra toestroom hadden gerekend. Over de vergoeding ervan heeft gemeentekoepel VNG nog geen afspraken met VWS kunnen maken.

Gemeenteloket
Zo’n zes- tot zevenduizend mensen met ggz-zorg dreigden per 1 januari hun dagbesteding te verliezen. De dagbesteding werd jarenlang via de Zorgverzekeringswet (Zvw) vergoed, terwijl deze eigenlijk onder de Wmo valt. Toch werd veel dagbesteding vaak via de Zvw gedeclareerd en vergoed. Met de invoering van het zogeheten Zorg Prestatie Model bij de financiering van de ggz is deze weg definitief afgesloten. Vanaf dit jaar moet iedereen die via de Zvw dagbesteding kreeg bij het Wmo-loket van de gemeente aankloppen.

Noodklok
De VNG stelde eind vorig jaar dat zorg die niet meer door vanuit de Zvw wordt vergoed, niet automatisch via de Wmo op het bordje van gemeenten moet belanden. Andere partijen, zoals VWS, dachten daar anders over. ‘De verzekerde aanspraken veranderen niet met de invoering van de nieuwe ggz-bekostiging per 1 januari 2022. Geneeskundige begeleiding is verzekerde zorg en dat blijft zo. Ondersteunende begeleiding is en blijft niet verzekerd en valt onder het domein van de Wmo’, aldus een woordvoerder van VWS. De gemeentekoepel adviseerde gemeenten de dagbesteding voorlopig niet over te nemen. MIND, het Landelijk Platform Psychische Gezondheid, luidde net voor kerst de noodklok, omdat een oplossing uitbleef.

Lees hier het volledige artikel.