Dementie is niet alleen een aandoening bij ouderen

Dementie is geen ziekte die alleen bij ouderdom hoort. Ook op jonge leeftijd kunnen mensen ermee te maken krijgen.

De nieuwe hoogleraar Yolande Pijnenburg van het AMC gaat vanaf 1 oktober aan de slag om het onderzoek naar dementie op jonge leeftijd verder uit te bouwen. Ze is de eerste neuroloog die zich als hoogleraar met dementie op jonge leeftijd gaat bezighouden.

Dementie wordt vooral geassocieerd met ouderen: die grijze, verwarde vrouw in bloemetjesjurk achter een rollator die acht keer hetzelfde verhaal vertelt. Maar dementie is in de eerste plaats een hersenziekte, geen ouderdomskwaal. En dat is wat de neuroloog doet: hersenziekten bestuderen.

Verschillende gezichten van dementie
Pijnenburg is verheugd met haar benoeming aan Amsterdam UMC. “Als hoogleraar krijg je meer ruimte om je ideeën te verspreiden. Je kan, je móet zelfs, anderen opleiden met je visie. Ik wil benadrukken dat dementie véél verschillende gezichten heeft. Want dementie is een verzamelnaam, het eindstadium van meerdere hersenziektes, zoals de ziekte van Alzheimer, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie (LBD). Die afzonderlijke hersenziektes kunnen leiden tot datzelfde eindstadium dementie, waarin je vergeetachtig bent en veel dingen niet meer kunt. Maar FTD en atypische alzheimervarianten beginnen met andere klachten en komen vooral voor bij jongere mensen.”

Lees hier het volledige artikel.