Hartstichting: zout versterkt ontstekingsreacties

Zout stimuleert ontstekingsreacties bij mensen en kan mogelijk ook slagaderverkalking verergeren. Dat meldt de Hartstichting na onderzoek van het Amsterdam UMC. Niet eerder werd dit verband aangetoond.

De onderzoekers van het UMC stellen dat zout kan leiden tot een “chronisch ontstekingsproces in de bloedvatwand, dat een hart- of herseninfarct tot gevolg kan hebben.” Deze conclusie werd gedaan na het onderzoeken van een groep vrijwilligers. Een deel van hen at veel zout, terwijl anderen op een dieet met veel zout gingen. Bij de laatste groep steeg niet alleen de bloeddruk, maar zij maakten ook meer witte bloedcellen aan, die actief zijn bij ontstekingsreacties in het lichaam.

Witte bloedcellen
Verder constateerden de onderzoekers dat een zoutrijk dieet witte bloedcellen zo verandert, dat deze cellen gemakkelijker door de bloedvatwand kruipen om naar ontstoken plekken in het lichaam te gaan. Ook scheiden ze meer ontstekingsstoffen uit, wat ontstekingsreacties versterkt.

Lees hier het volledige artikel.