Hoe een bionisch oog een patiënt opnieuw doet zien

Chirurgen van het Manchester Royal Eye Hospital hebben voor het eerst een bionisch oog ingeplant bij een man die lijdt aan maculadegeneratie of netvliesveroudering. Door het implantaat kan de man opnieuw contouren herkennen.

Netvliesveroudering of maculadegeneratie ten gevolge van ouderdom is de vaakst voorkomende oorzaak van gezichtsverlies in ontwikkelde landen. Bij deze oogaandoening sterven de kegeltjes in het centrale netvliesgedeelte af, waardoor de patiënten hun perifere zicht behouden, maar hun centrale zicht verliezen. Ray Flynn, een 80-jarige man, lijdt aan de oogziekte. Hij is de eerste patiënt bij wie een bionisch oog succesvol werd ingeplant.

Het implantaat ontvangt beelden via een miniatuurcamera die zich op de bril van de patiënt bevindt. De beelden worden vervolgens omgezet in elektrische pulsen, waarna het implantaat ze draadloos doorgeeft aan elektroden die verbonden zijn met het netvlies. De pulsen stimuleren de resterende kegeltjes in het netvlies, die de informatie doorgeven aan de hersenen. De patiënt ‘ziet’ het beeld doordat het zich in de hersenen vormt.

Lees hier het volledige artikel.